Αρχική σελίδα » Το Μουσείο » Το Αρχαιολογικό Πάρκο Πανεπιστημιόπολης

Το Αρχαιολογικό Πάρκο Πανεπιστημιόπολης

Από το 2004 λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο ημιυπαίθριο χώρο το Αρχαιολογικό Πάρκο, όπου στεγάζονται αρχαιολογικά κατάλοιπα (δωρεά της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) που αποκαλύφθηκαν κατά την ανασκαφή για την κατασκευή του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου στο Σύνταγμα. Επίσης, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα υπάρχει φωτογραφική έκθεση από τις ανασκαφές στο Σύνταγμα. 

Επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος στην Πανεπιστημιόπολη, διότι η κάτοψη και οι διαστάσεις του ήταν αντίστοιχες εκείνων της ανασκαφής στο Σύνταγμα. Μετά από κατάλληλη διαμόρφωσή του, εγκαταστάθηκαν οι αρχαιότητες σε τρία επίπεδα κατά τη διάταξη που είχαν και στην ανασκαφή.

Στο πρώτο επίπεδο εγκαταστάθηκε ο κεντρικός πυρήνας λουτρικού συγκροτήματος και ένας λάκκος χύτευσης. Στο δεύτερο επίπεδο τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα παρόδιο ταφικό βάθρο, τρεις σαρκοφάγοι και τμήμα της οδού που οδηγούσε στα Μεσόγεια. Στο τρίτο επίπεδο δύο πεσσοί υδραγωγείου, τμήμαματα πυκνού υδραυλικού δικτύου της πόλεως των Αθηνών καθώς και βυζαντινός σιρός.

Ενημερωτικό έντυπο

 

 

Το Αρχαιολογικό Πάρκο βρίσκεται στο τέρμα των λεωφορείων 220, 221, 235.

Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή μετά τις 12.00΄.

Πριν προγραμματίσετε την επίσκεψή σας, παρακαλούμε να τηλεφωνείτε στο 210 727 5846. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Επικοινωνία

E-mail: museum[at]arch.uoa[dot]gr

Τηλ.:  210 727 5846, 210 727 5723