Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζει τις εκπαιδευτικές του δράσεις για μαθητές Δημοτικού με τα ακόλουθα προγράμματα:
Α. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη κι ακόμη πιο πέρα… Συνάντηση με τα τέρατα του αρχαίου κόσμου στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης».
Απευθύνεται σε μαθητές-τριες Γ΄ - Δ΄ Δημοτικού.
Στην αρχή του προγράμματος μέσω μιας παρουσίασης Powerpoint οι μαθητές εξοικειώνονται με τα γνωστότερα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας, τις αγωνίες και τους φόβους που τα δημιούργησαν. Στη συνέχεια, τα αναζητούν στο Μουσείο. Το τρίτο μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο σε εικαστικές δραστηριότητες.
Β. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το μυστικό του Μαυσωλείου».
Απευθύνεται σε μαθητές-τριες Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού.
Στο πρώτο μέρος του προγράμματος μέσω παρουσίασης Powerpoint οι μαθητές γνωρίζουν τις κυριότερους σταθμούς της ιστορίας του μνημείου. Στο δεύτερο μέρος περιηγούνται στη συλλογή εκμαγείων, παρατηρούν, μελετούν τα έργα και καταγράφουν τις εντυπώσεις τους σε ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό φυλλάδιο. Τις εντυπώσεις τους μοιράζονται στη συνέχεια με τους συμμαθητές τους. Το τρίτο μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο σε εικαστικές δραστηριότητες.
Γ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψωμί με μέλι και γλυκό κρασί. Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της κουζίνας ενός πρωτοβυζαντινού σπιτιού στους Δελφούς».
Απευθύνεται σε μαθητές-τριες Ε΄ - Στ΄ Δημοτικού.
Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, μέσω παρουσίασης Powerpoint, οι μαθητές γνωρίζονται με την (άγνωστη στους περισσότερους) πρωτοβυζαντινή πόλη των Δελφών και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Στη συνέχεια έρχονται σε άμεση επαφή με ευρήματα από τις ανασκαφές της πόλης. Το τρίτο μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο σε εικαστικές δραστηριότητες.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, με στοιχεία βιωματικού χαρακτήρα, είναι δίωρης διάρκειας και υλοποιούνται για ομάδες 25 έως 50 μαθητών, Δευτέρα έως Πέμπτη 9.30΄ έως 11.30΄. Το κόστος συμμετοχής είναι 1 ευρώ ανά μαθητή.
Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά από τις 12.30΄ έως 16:30΄ στο τηλέφωνο 210 727 7628 (κ. Μαρίνα Λενοτάρη).